Sagt om boken

På ett konstruktivt kritiskt och igenkännande sätt belyser Mary adoptionspolitiken och adoptionsproblematiken till sin yttersta spets.

Elisabeth Kjellsdotter Carlsson

adopterad från Indien

Mitt vita liv är en modig och nyfiken bok med nedslag i uppväxtskildring, röttersök samt i den underordnade position som författaren och många som upplever rasifiering kan känna igen sig i. Boken gör även en problematisering kring de internationella adoptionerna utifrån minst sagt bekymrande information som framkommit de senaste åren.

Anna Birath Amazeen

leg. psykoterapeut, master i socialt arbete

Som adopterad så tror jag att man är väldigt sårbar och försöker hitta sin identitet och samhörighet. Jag känner igen mig i mycket i Marys berättelse, och tror även att många andra adopterade kommer göra det

George Scott

fd världsmästare i boxning, som idag jobbar som specialpedagog

Med Mitt vita liv har Mary Rhedin lämnat ett betydelsefullt bidrag till om inte den tysta men ändå ytliga och naiva samhällsdebatten om adoptionsfrågan i Sverige. Det är en bok som kastar ett ovärderligt och meningsbärande ljus över de utlandsadopterades svåra villkor och öde, i form av utanförskap, rotlöshet, ensamhet och identitetssökande, kantat av möten med rasism och främlingsfientlighet, i ett alltmer inhumant och polariserat samhälle. Styrkan i författarens framställning är att till en akademisk och faktabaserad analys tillföra en egen genomlevd adoptionshistoria som kan ge röst åt andra adopterades erfarenheter och umbäranden. Mitt vita liv är en väckarklocka som jag hoppas kan ge ett eko från en värld som få känner till men lever i varje dag. Det är den värd.

Peter Jansson

psykoanalytiker, filosof, författare

Jag har haft förmånen att följa Marys skrivprocess som lektör och skrivcoach. I Mitt vita liv tar hon upp frågor hon levt med under hela sitt liv och som är högaktuella idag – det handlar om adoption, rasism och utanförskap. Hon gräver i sitt eget förflutna men också i vår gemensamma historia, om samhällets normer och samtidens sätt att se på rasism och utanförskap. Hon skriver personligt och nära om sina egna upplevelser men reflekterar också över mediernas bild av adoption från länder utanför Europa. En viktig bok som jag hoppas att många läser för att öka sin förståelse för de här frågorna.

Gith Thedvall

lektör, kommunikatör, journalist